Animaatioklinikka

Animaatioklinikka - Suomen animaationtekijät ry:n leikekokoelma

Helsingissä 5.12.2006

Sisältö
Kokoelma sisältää lehtiartikkeleita, lehtiartikkelikopioita ja printtejä nettiartikkeleista, jotka käsittelevät suomalaista animaatiota ja animaation tekijöitä. Tällä hetkellä kokoelma käsittää 22 arkistokansiota vuosilta 1966-2005. Kokoelmaan kuuluu myös 2 kpl Tampereen lyhytelokuvajuhlien leikekirjaa (vuosilta 1989 ja 1990), joihin animaatioaiheiset artikkelit on merkitty.
Artikkeleihin on helppo tutustua, sillä ne ovat kansioissa aikajärjestyksessä.

Tarkoitus
Kokoelman tarkoitus on kerätä tietoa kotimaisesta animaatiosta ja palvella esimerkiksi tutkijoita, opiskelijoita, journalisteja, näyttelyn pystyttäjiä ja kaikkia animaatiosta kiinnostuneita. Tällaista pelkästään suomalaiseen animaatioon keskittynyttä arkistoa ei ole aiemmin ollut olemassa.

Sijainti
Yhdistyksen keräämää lehtileikearkistoa säilytetään KAVI:n arkistossa.

Kokoelman arkistoinnista
Arkistointi aloitettiin vuonna 2004. Arkistoon on tähän mennessä kerätty valokopiot Maria Björklundin, Jan-Eric Nyströmin, Kim Helmisen, Laura Palosaaren, Tuula Pukkilan, Tini Sauvon ja Piipa Toivosen yksityisarkistoista (3/2004). Arkistoon kuuluu myös laaja kokoelma Tampereen lyhytelokuvajuhlien arkiston animaatioaiheisia artikkeleita sekä artikkeleita Turun Taideakatemian animaatiokoulutuksen alkuajoilta (1993-), jolloin koulun nimi oli Turun taiteen ja viestinnän oppilaitos.
Artikkelit on liimattu rei’itetyille välipahveille aina yhdelle puolelle ja liimauksessa käytetään arkistointiin tarkoitettua liimaa. Liimaustalkoita on tähän mennessä pidetty kahdet (4.-5.3.2004 ja 25.-26.11.2005) Kiitos kaikille, jotka ovat auttaneet kokoelman kartuttamisessa ja vapaaehtoisille, jotka ovat osallistuneet liimaustalkoisiin!
Erityiskiitos
Janke Nyströmille, joka antoi 5 kg suomianimaatioaiheisia artikkeleita kopioitavaksi
Roosa Halmeelle, joka kopioi 30 vuoden animaatioaiheiset artikkelit Tampereen lyhytelokuvajuhlien arkistosta (1973-2003)
Piipa Toivoselle, joka lajitteli, leikkasi ja järjesti kaikki kokoelman artikkelit aikajärjestykseen niin, että ne olivat valmiita liimattaviksi, ja toimi kokoelman ensimmäisenä arkistovastaavana 2004-2005.

Kokoelman kartuttaminen
Kokoelmaa kartutetaan edelleen. Toivomme, että animaatiosta kiinnostuneet poimisivat artikkeleita talteen ja lähettäisivät niitä meille! Otamme mielellään vastaan sekä uusia että vanhoja artikkelikopioita. (Mustavalkokopiot riittävät)

Lisätietoja
Salla Hämäläinen, sihteeri
info@animaatioklinikka.fi

Vuodesta 2016 alkaen leikearkistoa kerätään myös sähköisesti.

Kutsu 5.2.2007 olleeseen leikekirjaston avajaisiin